Vanlige spørsmål

Hvor kan jeg studere for å bli optiker?

I Norge kan man kun studere til å bli optiker i Kongsberg på Universitetet i Sørøst Norge. Studerer du på Campus Kongsberg befinner du deg midt i det teknologiske smørøyet. Studiestedet har et aktivt studiemiljø med en rekke sosiale aktiviteter. Reise til Oslo tar bare litt over en time.

Kan jeg dra på utveksling?

Du har mulighet til å ta et semester eller praksisopphold i utlandet, for eksempel Australia eller Madagaskar.

Er det opptakskrav?

Opptakskravet til utdanningen er generell studiekompetanse.
Poenggrensen for å komme inn med førstegangsvitnemål var i 2022 35,5 og for ordinære søkere var poenggrensen 46,0. Studenter må levere politiattest som ved andre helserelaterte utdanninger.
Trykk her for å lese mer.

Hva tjener en optiker?

En optiker tjener i snitt  600 000 kr i året.
Startlønn er rundt 480 000 kr.

Hvordan er tilbudet for kollektivtransport?

Det er godt kollektivtilbud i Kongsberg med togavgang til Oslo og bussholdeplass rett ved campus. Tog inn til Oslo tar litt over 1 time. Busselskapet Brakar er det som er ansvarlig for buss i regionen, som har busstilbud . 
 Trykk her for å lese mer.

Hvor mye koster det å gå studiet?

På alle universitetene er det en semesteravgift på rundt 800kr, altså betales dette beløpet en gang i halvåret. Denne summen er veldig liten i forhold til storstipendet man får fra lånekassen i starten av hvert semester.

Hvordan finner jeg bolig?

Leiemarket er enkelt i Kongsberg og du kan søke bolig både privat og offentlig. Studentsamskipnaden i Sørøst-Norge (SSN) gir gode muligheter for offentlig bolig i alle USN sine studiesteder og har 236 studentbolig til disposisjon i området. Les mer om SSNs boliger her.
Ellers er private boliger et godt alternativ, der sider som www.hybel.no og www.finn.no kan være et godt sted å se etter bolig.
Det lønner det seg å starte søkeprosessen tidlig. 

Hvordan er jobbmulighetene etter studiet?

Det er sikker jobb til deg etter studiet! Nyutdannede optikere har mulighet til å jobbe over hele Norge og du kan jobbe på en rekke ulike steder.

Optikere flest jobber i en optikerforetning, men man kan i tilegg jobbe på sykehus og øyeklinikker. Andre områder som optiker kan jobbe med er salg, rehabilitering, rådgivning, forskning og utdanning. Den er også flere valgt å jobbe som ambulerende optiker, disse reiser rundt om i Norge og jobber der det er behov. Optikere trengs i tillegg hos leverandørene i bransjen og i NAV. Mulighetene for å jobbe hjemmefra øker med digitaliseringen i samfunnet. Som optiker jobber man ofte tett med leger, sykepleiere, øyeleger og andre helseproffesjoner.